Yolanda Riera, professional del Servei de Gestió acadèmica, es queda a casa

Seguim amb la secció #JoEmQuedoACasa


Descobreix com el personal de l’EUSS s’adapta a la docència virtual i al teletreball. Avui parlem amb Yolanda Riera, membre del servei de gestió acadèmica, per saber com porta el confinament i les noves mesures que ha adoptat per adaptar-se al teletreball.

  • Quin servei ofereixes a l’EUSS?

Atenció a l’alumnat i tasques administratives a la Gestió Acadèmica.

  • Com t’has adaptat al teletreball? Quines eines utilitzes?

He hagut d’adaptar-me de forma ràpida, no ha estat opcional.
A la Gestió Acadèmica quan no estem d’atenció a l’alumnat, hi ha molta feina administrativa que s’ha de tirar endavant. Doncs aquests dies aprofito per fer aquestes tasques, amb un ordinador amb connexió a Internet.

  • Quin consell donaries als alumnes?

Només aturarem aquesta situació units en el confinament estricte. Tothom ha de posar de la seva part perquè això passi al més aviat possible.

  • Recomana un passatemps per aquest període de confinament (aficions que es poden fer des de casa, una sèrie, una pel·lícula, un llibre, etc.)

Jo sempre recomano fer esport, però cadascú té unes aficions i disposen d’un temps i espai a casa, que d’altres no tenen. Quan tinc una estoneta, entre la feina, la casa i les activitats dels nens…, busco una estona per mi. La veritat és que em falta dia per poder fer totes les coses que m’agradaria. La lectura d’aquests dies està centrada, en els més peques de la casa.

Eulàlia Filgueira, estudiant de l’EUSS, es queda a casa

Seguim amb la secció: #joemquedoacasa

Avui tenim el testimoni d’Eulàlia Filgueira, estudiant d’enginyeria a l’EUSS, per saber com s’ha adaptat a la docència virtual.

– Quin grau estudies a l’EUSS? A quin curs estàs? 

Estic estudiant el grau en Enginyeria d’Organització Industrial i, actualment, estic a segon curs.

– Com t’has adaptat a la docència virtual? Quines eines trobes més útils i us faciliten l’aprenentatge?

Per tal de poder seguir el ritme del pla d’estudi, segueixo l’horari que teníem fins al moment. D’aquesta manera porto al dia les diferents assignatures.

El seguiment de la docència virtual es fa a través de classes pel Google meet, on els docents imparteixen les seves classes i ens resolen els dubtes que ens hagin pogut sorgir; a través de diferents entregues de treballs i exercicis, ja sigui de manera individual com grupal; i per qualsevol dubte que puguem tenir, cada professor ha creat un fòrum on poder fer consultes.

– Quin consell donaries als teus companys per poder estar al dia de les assignatures?

Els diria que es facin un horari per tal de tenir un ritme de treball constant i evitar deixar-ho per l’últim dia. 

– Recomana un passatemps per aquest període de confinament (aficions que es poden fer des de casa, una sèrie, una pel·lícula, un llibre, etc.)

Crec que, durant aquest període de confinament, és important fer altres activitats a part de la feina de la universitat per fer-lo més amè. És per això que recomano fer tant activitats físiques, llegir o veure una pel·lícula, com cuidar-se i deixar un temps per un mateix. 

César Latorre, Cap de l’Àrea de tecnologies d’informació i comunicació, es queda a casa

Seguim amb la secció: #joemquedoacasa

Descobreix com el personal de l’EUSS s’adapta a la docència virtual i al teletreball. Avui parlem amb César Latorre, Cap de l’Àrea de tecnologies d’informació i comunicació i professor del departament de formació bàsica, per saber com porta el confinament i les noves mesures que ha adoptat per seguir amb la docència.

– Quines assignatures imparteixes? 

Estic fent Sistemes d’Informació per a la Direcció pels alumnes de 4t curs d’Organització Industrial, juntament amb en Jordi Bachs, i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions pels alumnes de 2n curs del mateix grau i pels de 4t curs d’Electrònica Industrial i Automàtica amb l’Andreu Moreno i el Joan Carles Fernández.

– Com has adaptat les teves classes a la docència virtual? Quines eines utilitzes? 

Afortunadament, jo ja feia un dia a la setmana de teletreball i estava acostumat a treballar d’aquesta manera. Però no fent les classes!

A partir d’aquesta situació hem variat algunes de les activitats programades amb una altra metodologia. I estem fent servir el Google Hangup de Meet per reunir-nos els professors, fer tutories grupals d’estudiants i alguna sessió de classe. 

També alguna eina de gravació de vídeos per fer explicacions curtes d’algunes tecnologies, instal·lacions de software, etc.

Les pràctiques s’han passat a fer a casa i, afortunadament, podem fer que l’estudiant s’instal·lin el mateix software que fan servir al laboratori. Però hem fet alguns tutorials per instal·lar-los i configurar-los.

– Quin consell donaries als teus alumnes? 

Primer de tot, en aquests moments, que estiguin pendents de la seva família, ajudant-los en tot el possible. 

En segon lloc, intentar mantenir el ritme de treball com si fos presencial, tot sent conscients que no és fàcil, ja que no estem acostumats i tot es fa més a poc a poc.

En tercer lloc, que no s’oblidin dels amics i amigues. Que facin trobades virtuals per prendre alguna cosa mentre fan petar la xerrada i desconnecten.

– Recomana un passatemps per aquest període de confinament (aficions que es poden fer des de casa, una sèrie, una pel·lícula, un llibre, etc.) 

Depèn molt de gustos de cadascun, a mi m’agrada el maquetisme, llegir tant novel·les com llibres sobre noves tecnologies….

I, si poden, que col·laborin amb la comunitat per superar aquesta emergència sanitària. Jo estic imprimint pantalles amb una impressora 3D de l’EUSS que vaig portar a casa, dins del projecte “Coronavius makers” a telegram i a www.coronaviusmakers.org. Estic aprenent com funciona això de la impressió 3D i ja porto 43 pantalles per a sanitaris d’alt risc com la de la foto.

Olga Vendrell, Cap de Development & academic management support i Cap del Servei intern de qualitat, es queda a casa

Seguim amb la secció #JoEmQuedoACasa

Descobreix com el personal de l’EUSS s’adapta a la docència virtual i al teletreball. Avui parlem amb Olga Vendrell, Cap de Development & academic management support i Cap del Servei intern de qualitat, per saber com porta el confinament i les noves mesures que ha adoptat per adaptar-se al teletreball.

Quin servei ofereixes?

Em resulta complicat respondre aquesta pregunta perquè les meves tasques a l’EUSS són molt diverses i s’encavalquen entre dos àmbits: Àrea TIC i Servei Intern Qualitat (SIQ).

Dins del TIC m’encarrego, entre altres coses, de tractar les dades per calcular indicadors i obtenir estadístiques que han de facilitar la presa de decisions. També sóc la responsable de les aplicacions internes (GACOnLine i Borsa de treball), a la vegada que dono suport a nivell informàtic als usuaris de SIGMA VEGA.

Com a responsable de Qualitat, vetllo perquè els estudis que oferim a l’EUSS s’ajustin als estàndards de qualitat europeus. A partir dels indicadors que comentava abans, s’analitza com ha anat cada curs i es plantegen propostes de millora per avançar progressivament. El seguiment d’aquestes propostes i la millora contínua són fonamentals per oferir uns estudis de qualitat.

Com t’has adaptat al teletreball? Quines eines utilitzes?

La veritat és que poques adaptacions he hagut de fer. Habitualment, ja faig teletreball un dia a la setmana. És una bona manera d’aconseguir un alt nivell de concentració, difícilment igualable al que arribo quan estic al despatx del TIC de l’EUSS.

Avui en dia, la major part de les meves tasques es poden fer telemàticament. Per exemple, ara estem informatitzant els nous plans d’estudi que començarem a implantar a l’EUSS el curs 2020-2021. Per fer-ho, necessito accedir a l’aplicació web del RUCT (web del Ministerio de Educación), a SIGMA VEGA i a les bases de dades hostatjades als servidors de l’EUSS (a aquestes últimes m’hi connecto remotament via VPN).

Una novetat important, però, és la forma de treballar amb les persones del voltant. Ara no ens podem reunir presencialment, així que ho fem utilitzant eines com Meet de Google o Teams de Microsoft. Personalment agraeixo disposar d’aquestes eines perquè permeten veure’ns les cares i sentir-nos més a prop en aquests moments de confinament.

Quin consell donaries als alumnes?

Ara mateix, només un: #joemquedoacasa

Recomana un passatemps per aquest període de confinament (aficions que es poden fer des de casa, una sèrie, una pel·lícula, un llibre, etc.)

Passatemps i aficions en tinc tantes com us pugueu imaginar! Però que es puguin fer aquests dies, a casa, ja és un altre tema. Viatjar: descartat! Anar a la platja o a la muntanya: descartat! Sortir a sopar i a prendre una copa amb els amics: descartat! Seguir un partit de futbol o una cursa de motos: descartat!

Però afortunadament m’agrada molt llegir, i això sí que ho puc fer. Així que aquests dies sempre trobo una estona per posar-m’hi. Un dels darrers llibres que he acabat ha estat “Yo”, l’autobiografia d’Elton John, i la recomano a tothom qui en sigui fan. Impressionant! A qui li agradi la novel·la històrica, també em va enganxar molt la trilogia “TheCentury” d’en Ken Follett, formada pels títols “La caiguda dels gegants”, “L’hivern del món” i “El llindar de l’eternitat”.

Roger Ferre, estudiant de l’EUSS, es queda a casa

Seguim amb la secció: #joemquedoacasa

Avui parlem amb Roger Ferre, estudiant d’enginyeria a l’EUSS, per saber com s’ha adaptat a la docència virtual.

– Quin grau estudies a l’EUSS? A quin curs estàs? 

Estic a tercer curs del grau en enginyeria electrònica industrial i automàtica i a segon curs del grau en organització industrial.

– Com t’has adaptat a la docència virtual? Quines eines trobes més útils i us faciliten l’aprenentatge?

Sempre s’aprèn més a classe amb el professor, però aprofitant que tenim l’eina EUSSTERNET, i d’altres com Meet de Google…. Podem anar seguint les classes força bé.

– Quin consell donaries als teus companys per poder estar al dia de les assignatures?

Quan estem a casa a tots ens costa més treballar, per això és important organitzar-se bé i seguir una rutina que ens permeti estar al dia.

– Recomana un passatemps per aquest període de confinament (aficions que es poden fer des de casa, una sèrie, una pel·lícula, un llibre, etc.)

A mi el que em salva aquests dies és fer una mica de gimnàs a casa i, per descomptat, Netflix and chill.