Projecte Solidari d’Alumni EUSS a Burkina Faso – Una esperança per als infants de Kouba

El 8 de gener Joan Yebras, responsable d’Alumni a l’EUSS, va emprendre un viatge molt especial.
Com s’ha comentat amb anterioritat, Alumni de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià està portant a terme un gran projecte a Burkina Faso, a l’Àfrica sub-sahariana. Aquest projecte consisteix en la construcció d’un gran complex sòcio-educatiu i cultural que serà  casa d’acollida per als nens i les nenes de Kouba, una regió rural pròxima a Ouga. En Joan Yebras de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i la Bernarda García, salesiana tot terreny i ara destinada al Malí i Burkina; han estat aquests dies a Burkina per acabar de perfilar el projecte que des de VOLS donen suport i que consistirà en la construcció d’un castell d’aigua en alçada i la formació en horticultura per a fer possible el funcionament d’un gran complex sòcio-educatiu i cultural que les salesianes han projectat per al 2016-2018.
Aquest projecte va començar amb el brainstorming que es va dur a terme el dimecres 16 desembre 2015 moderat per Joan i compost per experts en energies alternatives i horticultura entre els antics alumnes, professors i simpatitzants en general. D’aquesta reunió es van treure grans idees perquè Joan es pogués portar a la maleta i explicar-les en Ouaga, on es treballen i decideixen els projectes.
Foto1Com ens explica Joan que després de 13 hores de viatge va arribar a Ouagaudou, capital de Burkina Faso. En arribar a Kouba es va trobar que el llogaret estava de festa, la festa del Rei. Van anar a visitar el Rei perquè els donés la seva benedicció per construir la casa d’acollida. 
Foto3

Foto de grup amb el Rei del llogaret de Kouba (al centre, assegut). De dreta a esquerra: Ivonne Bouzi, representant universitat Ouagadougou; Joan Yebras, representant de EUSS; Rei de Kouba; fill del rei, hereu al tron; sor Bernarda García, ànima del projecte; sor Ruth, ecònoma de salesians a l’Àfrica oest.

Un dia després, van realitzar la visita al terreny on es vol dur a terme el projecte, donant-li importància al pou d’aigua ia la fertilitat de la terra.

Foto2
El dia 12 de gener, es va celebrar la reunió amb brainstorming en Koubri on van poder parlar del projecte amb autoritats locals i que van arribar a tractar temes com la gestió d’aigua i de sol, la diversitat de cultius a la zona, la fertilització del sol a través de compostatge propi (BIO-digestors), gestió de ramaderia autòctona, categoria BIO als cultius, capacitat de generació fotoelèctrica …
Foto4

Responsables: De dreta a esquerra: Joan Yebras, responsable EUSS; sor Ruth, ecònoma salesians Àfrica oest; sor Bernarda, ànima del projecte; Joel Oualtara, enginyeria; Jerome Zangré, alcalde en funcions de Koubri; Ivonne Bouzi, Universitat d’Ouagadougou. Costat esquerra de la taula: principi de la taula: Nassa Basile, Responsable Agricultura a Burkinia Faso. Costat dret de la taula: Baba Thiéba, Director general Beser (estudis geològics) i germà del 1r ministre de Burkina Faso; Patrick Molière, Director ANTEA (sistemes fotovoltaics); Drissa Campaoré, arquitecte i enginyer del projecte; Marcel Zoungara, expert a BIO-digestors de gas metà.

També es van reunir amb l’arquitecte altra vegada, però per informar de les idees i adaptacions del projecte que es van parlar amb les autoritats. Com per exemple la d’incorporar ramaderia al projecte, ampliar la zona de l’hort per acollir la ramaderia, afegir un altre edifici per a la formació en agricultura i ramaderia …
A partir d’aquestes reunions, es va començar a gestionar l’agenda de visites de la setmana.
Joan, a les seves xarxes socials, també destaca la missa de diumenge a Koubri afirmant que va ser “realment bonica”.

Foto5
Començant aquesta setmana, van anar a visitar a una escola de Koubri i es van reunir amb la Doctora Ivonne Bouzi, de la facultat de Química de la Universitat d’Ouagadougou, per escoltar les seves investigacions sobre la catalogació BIO. Cal destacar que a Burkina Faso la gent està molt sensibilitzada amb aquesta opció.
Foto6
Per tant, la nova escola seguirà una línia estratègica de respecte pels cultius BIO i oferirà als alumnes d’aquesta doctora de fer pràctiques de camp a canvi dels seus coneixements sobre cultius.
Una altra de les visites de la setmana va anar a un digestor BIO subvencionat pel govern perquè es puguin fertilitzar les terres i aconseguir gas per cuinar. També, ens explica en Joan, que van anar a veure el programa nacional d’BIO-digestors. Aquests els donaran moltes facilitats, ja que subvencionarà el 50% de l’obra i el 100% de la formació durant un any, ampliant l’oferta de formació també en ramaderia.
En aquests moments continuen amb la recerca d’aigua i fent coses per anar avançant més amb aquest gran projecte.
Només podem desitjar-li tot el nostre suport a Joan i tots els nostres ànims per seguir amb aquesta magnífica idea que aviat es convertirà en la il·lusió de molts nens necessitats.
 

Si vols seguir les experiències del viatge de Joan Yebras i del projecte d’Alumni a Burkina Faso pots consultar el seu Facebook.