Visita d’Erdinc Karatas d’ABB a l’EUSS

El passat dijous dia 18 de gener, l’EUSS va rebre la visita de l’empresa ABB. Erdinc Karatas, PLC European Area Manager, i Ricardo Ambrona, Business Developer Automation i alumni EUSS.

La reunió va comptar amb la presència de Víctor Gallardo, Cap d’Estudis de l’EUSS i tenia com a missió mostrar a Erdinc Karatas l’estat actual del laboratori ABB d’Automàtica i Robòtica, de qui és el seu cap Francesc Poyatos.

El laboratori s’utilitza en les assignatures sobre automàtica, robòtica i visió artificial del Grau d’Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica, concretament Automatització Industrial, Comunicacions Industrials, Sistemes Robotitzats i Robòtica Avançada.

El Sr. Karatas es va mostrar complagut que l’explicació i funcionament del laboratori fos feta per l’estudiant i becari Aitor Martín, que cursa diverses assignatures en el laboratori, i ha animat als estudiants a sol·licitar una beca per realitzar pràctiques a l’estiu en ABB a Heidelberg, Alemanya. Realment va quedar gratament impressionat de la visita i va confirmar que el  laboratori ABB es troba en el TOP 3 mundial, gràcies al treball i esperit de col·laboració entre escola i empresa, recordant paraules de Carles Rubio, exdirector de l’escola en la inauguració d’aquest espai.

En Víctor Gallardo va fer referència a un futur Grau d’Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica, l’empresa ABB ha mostrat interès a estudiar possibilitats de col·laboració. Aquest grau estudiarà, entre d’altres, els Smart Grids, Internet of Things, microenergia i harvesting i generació distribuïda, que també serà un recurs pràctic pel nou Màster d’Enginyeria Industrial que començarà el curs vinent de dos anys de durada, on un dels camps d’especialització seran els Smart Grids.

Aquest laboratori, inaugurat el setembre del 2011, no ha parat d’actualitzar-se a les noves tecnologies de cara a la Indústria 4.0 gràcies a la col·laboració d’ABB, mitjançant la cessió de bona part del material existent, destacant 15 PLCs d’alta gamma AC500 amb comunicacions Profinet, Ethercat i Ethernet Industrial; 15 terminals d’operador CP415, 2 robots industrials IRB 120, 2 PLCs Pluto i material de seguretat industrial, 1 servodrive Microflex 150, 11 Variadors de velocitat ACS 355 i 3 càmeres intel·ligents de visió artificial.

Per tal que les pràctiques realitzades pels estudiants siguin les més reals possibles, es compta amb maquetes reals desenvolupades i realitzades a la mateixa escola, destacant una cèl·lula de fabricació flexible amb càmera de visió artificial i control d’eixos, un pòrtic d’un eix amb manipulador i control de l’eix, una barrera de seguretat amb muting, 12 maquetes CITRAN, una maqueta de dipòsits, una maqueta d’aparcament, una maqueta de 3 estacions pneumàtiques i una maqueta d’ascensor.

En els pròxims anys està previst comptar amb un robot més (potser col·laboratiu), una nova càmera de visió artificial, una barrera de seguretat amb blanking, un nou pòrtic d’un eix amb manipulador i control de l’eix i una maqueta per controlar una cinta transportadora per variador de velocitat.