Les empreses SIEMENS, ABB i Lovato Electric visiten l’EUSS

El passat 8 de març, l’empresa Siemens va visitar l’EUSS a través de l’alumni Montse Mir, acompanyada del Delegat Regional de la Divisió d’Energy Management de Siemens Catalunya, el Sr. Francesc Valls. Van ser rebuts pel Cap del Departament d’Electricitat, el professor Víctor Gallardo. Siemens ofereix la possibilitat de convidar als estudiants del Grau d’Enginyeria Elèctrica a participar en un concurs estatal anomenat “Simaris Challenge”, amb la utilització del software de disseny i càlcul elèctric SIMARIS Design.

A part d’obtenir les llicències del programa participant en el concurs, els guanyadors obtindran una estada gratuïta a la seu de Total Integrated Powerde Siemens a Erlangen (Alemanya), així com una beca de col·laboració a les oficines regionals de la divisió d’Energy Management.

Anteriorment, el 18 de gener, l’EUSS va rebre la visita de l’empresa ABB, representada per Erdinc Karatas, PLC European Area Manager, i Ricardo Ambrona, Business Developer Automationi alumni EUSS. La reunió també va comptar amb la presència de Víctor Gallardo, Cap d’Estudis de l’EUSS, i tenia com a missió mostrar a Erdinc Karatas l’estat actual del laboratori ABB d’Automàtica i Robòtica, de qui és el seu cap Francesc Poyatos. El laboratori s’utilitza en les assignatures sobre automàtica, robòtica i visió artificial del Grau d’Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica, concretament Automatització Industrial, Comunicacions Industrials, Sistemes Robotitzats i Robòtica Avançada.

El Sr. Karatas es va mostrar complagut que l’explicació i mostra de funcionament del laboratori fos feta per l’estudiant i becari Aitor Martín, que cursa diverses assignatures en aquest espai, i va animar els estudiants a sol·licitar una beca per realitzar pràctiques durant l’estiu a ABB a Heidelberg, Alemanya. Va confirmar que el laboratori ABB de l’EUSS es troba en el TOP 3 mundial, gràcies al treball i esperit de col·laboració entre escola i empresa, recordant paraules de Carles Rubio, exdirector de l’escola en la inauguració d’aquest espai.

En Víctor Gallardo va fer referència a un futur Grau d’Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica i l’empresa ABB ha mostrat interès en possibles col·laboracions futures. Aquest grau estudiarà, entre d’altres, els Smart Grids, l’Internet of Things, la microenergia, l’harvestingi la generació distribuïda. També serà un recurs pràctic pel nou Màster d’Enginyeria Industrial que començarà el curs vinent, amb dos anys de durada, on un dels camps d’especialització seran els Smart Grids.

Aquest laboratori, inaugurat el setembre del 2011, no ha parat d’actualitzar-se i adaptar-se a les noves tecnologies de cara a la Indústria 4.0, gràcies a la col·laboració d’ABB, mitjançant la cessió de bona part del material existent. Entre aquests materials es poden destacar 15 PLCs d’alta gamma AC500 amb comunicacions Profinet, Ethercat i Ethernet Industrial; 15 terminals d’operador CP415; 2 robots industrials IRB 120; 2 PLCs Pluto i material de seguretat industrial; 1 servodrive Microflex 150; 11 Variadors de velocitat ACS 355 i 3 càmeres intel·ligents de visió artificial.

Per tal que les pràctiques realitzades pels estudiants siguin el més properes a la realitat possible, es compta amb maquetes reals desenvolupades a la mateixa escola, destacant una cèl·lula de fabricació flexible amb càmera de visió artificial i control d’eixos, un pòrtic d’un eix amb manipulador i control de l’eix, una barrera de seguretat amb muting, 12 maquetes CITRAN, una maqueta de dipòsits, una maqueta d’aparcament, una maqueta de 3 estacions pneumàtiques i una maqueta d’ascensor. En els pròxims anys està previst comptar amb un robot més (potser col·laboratiu), una nova càmera de visió artificial, una barrera de seguretat amb blanking, un nou pòrtic d’un eix amb manipulador i control de l’eix i una maqueta per controlar una cinta transportadora per variador de velocitat.

Finalment, i sent la primera d’aquesta sèrie de visites de grans empreses a l’EUSS, el passat 9 de gener es va rebre a l’alumni Rebeca Sala, d’ETI, especialitat en electricitat. Actualment, la Rebeca està treballant a l’empresaLovato Electric– Energy and Automation, i va fer una aportació de materials per a pràctiques de laboratoris i documentació, per contribuir a la formació dels estudiants dels Graus d’Enginyeria Electrònica i Automàtica i d’Enginyeria Elèctrica de l’EUSS.

L’empresa Lovato Electric, d’origen italià, es caracteritza per la seva dedicació al disseny i fabricació de components elèctrics de baixa tensió per a aplicacions industrials. Ofereix una extensa varietat de productes homologats, entre d’altres: mesuradors d’energia, arrencadors suaus, seccionadors en càrrega, reguladors automàtics de correcció del factor de potència, unitats de control per grup electrogen, disjuntors magneto-tèrmics, contactors, polsadors, interruptors de paquet, finals de carrera i multímetres digitals. Per acabar, agrair a l’empresa i a la Rebeca Sala per la seva contribució.