Imants moleculars de {Tb/Eu} amb luminiscència ajustable

El camp dels materials multifuncionals basats en molècules està avançant ràpidament en els últims anys. Els  complexos basats en lantànids són especialment atractius, ja que les seves propietats electròniques les fan adequats tant per a la construcció d’imants moleculars així com a agents luminescents. En particular els polímers heteronuclears són extremadament interessants per la seva aplicació com a sensors o LEDs, ja que variant la relació d’ions es pot ajustar tant la brillantor d’emissió com el color del material.

Figura 1. Els nous complexes de {Tb/Eu) sintetitzats presenten luminiscència I comportament d’imants moleculars.

L’Elena Bartolomé, en col·laboració amb investigadors de l’ICMA i el Dep. Química de la Universidad de Zaragoza, l’Academy of Sciences of Moldova, i l’Institut “Petru Poni”  (Romania) acaben de publicar a la revista J. Mat. Chem. C un treball sobre la síntesi i caracterització d’un nou complex mixte {Tb/Eu} [“Heteronuclear {TbxEu1-x} furoate 1D polymers presenting luminescent properties and SMM behavior”, J. Mat. Chem C, 6, 5286 (2018)].

Figura 2. Variant la proporció de Tb/Eu es pot obtenir luminescència de color variable entre el vermell i el verd.

En aquest treball s’ha estudiat com la substitució d’ions de Tb per ions d’Eu en l’estructura de cadena polimèrica (Figura 1) influencia les propietats luminescents i magnètiques. Els estudis de luminescència mostren la capacitat de sensibilització del lligand d’àcid fòric. L’estratègia heterodinuclear ha permès obtenir luminiscència de color variable del verd al vermell (Figura 2). A més, els mesuraments de susceptibilitat d’ac en freqüències i temperatures variables revelen que els complexos mixtes {TbxEu1-x} presenten una dinàmica de relaxació lenta induïda pel camp. Els complexos {TbxEu1-x} representen un rar exemple de material multifuncional de baixa dimensió que combina tant propietats magnètiques d’imant molecular (SMM) com luminescència.