Roger Amat, Alumni i Responsable de l’EUSS MotorSport: “Crear aquest monoplaça és un repte professional i una oportunitat per aplicar els estudis”

El Roger Amat és estudiant d’Organització Industrial de l’EUSS i ja Alumni. A més, és Responsable d’Organització de l’EUSS MotorSport, un equip format per estudiants d’enginyeria de tots els graus que dissenyen, fabriquen i piloten un monoplaça en una competició internacional tipus Fórmula 1.

En aquesta entrevista ens explica en què consisteix la competició, quines proves la formen, com treballa l’equip per assolir el repte i quins beneficis els ha aportat (i aportarà) tant personal com professionalment aquest projecte.

 

En què consisteix l’EUSS MotorSport?

És l’equip de Fórmula Student de l’EUSS. Un grup d’una trentena d’estudiants dels diferents graus d’enginyeries industrials que s’imparteixen a la nostra universitat, dissenyem, fabriquem i pilotem un vehicle de tipus fórmula per competir aquest estiu al Circuit de Catalunya amb universitats d’arreu del món. S’apliquen tots els coneixements que hem adquirit durant els anys de grau per assolir el repte. El projecte és il·lusionant i a la vegada difícil. Es treballa dia a dia per complir un somni, tenir més formació i entrar en contacte amb el món del Motorsport i les empreses del sector de l’automoció i de l’enginyeria en general.

De què es tracta la competició Fórmula Student?

És la competició d’enginyeria en l’àmbit estudiantil més important del món, coneguda com la Fórmula 1 dels estudiants. Cada equip, format per alumnes matriculats en una mateixa universitat, dissenya, fabrica i pilota un monoplaça de tipus fórmula. Els equips poden inscriure’s a diferents curses repartides arreu del món, com per exemple: als Estats Units, Italià, Alemanya, Anglaterra, Hongria, República Txeca, Àustria, Xina, Rússia, Índia…

L’objectiu de la Fórmula Student és promoure entre els estudiants les seves carreres professionals i innovar en el món de l’enginyeria. Podem trobar dues categories: la de vehicles amb motor de combustió i la de vehicles elèctrics.

En el cas d’Espanya, la Fórmula Student Spain l’organitza la Sociedad de Técnicos de la Automoción (STA), es realitza la tercera setmana d’agost en el circuit de Montmeló i dura cinc dies (del 22 al 26, el dos últims oberts al públic). Hi participen aproximadament 80 equips de tot el món.

Com es realitza aquest ‘Fórmula 1 dels estudiants’?

La competició funciona amb la suma de punts de diferents proves. Cada prova suma punts en el rànquing total i l’equip amb més punts guanya. A més a més, cada prova individualment té un guanyador, aquell que l’hagi realitzat millor.

Durant tot el procés, trobem dos tipus de proves. En primer lloc proves estàtiques on l’equip presenta davant d’un jurat d’experts un pla d’empresa (Business Plan), els costos del projecte (Cost Report) i els dissenys (Design). S’estableix un diàleg amb els jutges on l’equip ha d’argumentar i justificar el perquè de cada decisió. En segon lloc, un conjunt de proves dinàmiques on s’avaluen les prestacions mecàniques i el funcionament del monoplaça. Hi ha una prova d’acceleració (Acceleration), un circuit en forma de vuit (Skid Pad), autocros i, finalment, resistència (endurance), on a la vegada s’avalua l’eficiència del motor.

Com va sorgir la idea de fer aquest monoplaça?

Arran d’una xerrada d’un antic membre de l’equip de Vilanova Fórmula Team, on es van explicar les característiques de la competició i els seus objectius. Un petit grup d’estudiants es va proposar crear un equip a l’EUSS. A partir del boca orella i enviar correus als estudiants, l’equip va  agafar forma i va reunir fins a una trentena de persones.

Què us va motivar a endinsar-vos en la seva construcció?

Les ganes de crear un fórmula per participar en una competició amb tant reconeixement. A més a més, la major part dels membres tenim passió pel món del motor i el dia de demà volem treballar en el sector de l’automoció. Un altre aspecte és el propi repte: ser capaços de realitzar un projecte tan difícil en un sol any i posant en pràctica la formació adquirida durant el grau, intentant innovar i augmentant els nostres coneixements. Alguns dels integrants de l’equip de quart curs de grau han aprofitat el projecte per realitzar el seu Treball Final de Grau i molts altres per trobar empreses on fer pràctiques.

En quin estat es troba el projecte i com ha anat evolucionant?

Actualment estem fabricant peces i realitzant l’assemblatge del monoplaça. És un moment crític perquè queda poc temps per la competició i les coses s’han de fer bé. De totes maneres la il·lusió i el treball no decauen i, per tant, segur que arribarem a l’objectiu.

Quanta gent hi participa i què ha aportat cada membre?

Som trenta estudiants i cadascú aporta els seus coneixements i el temps que pot. Amb feina constant i compromís hem aconseguit arribar fins al moment actual. Poder comptar amb estudiants de tots els graus que s’imparteixen a l’EUSS permet que l’equip sigui competitiu en cada fase del disseny, juntament amb els estudiants d’Organització Industrial que aconsegueixen trobar empreses patrocinadores.

Com s’ha finançat la seva construcció?

Tot el procés fet fins al moment ha estat gràcies a aportacions d’empreses que són patrocinadores del projecte: han aportat material, processos de fabricació, assessorament tècnic i capital, a canvi d’aparèixer al nostre monoplaça entre altres contrapartides. L’EUSS també hi ha tingut un paper clau; ja que ens han cedit instal·lacions, equips i ajuda dels professors, i ens han ajudat a aconseguir material i peces. Sense l’ajuda de les empreses i la universitat, el projecte hauria estat realment difícil. Des de l’equip estem molt agraïts per la seva ajuda.

Quins problemes us heu trobat durant el seu desenvolupament i com els heu resolt?

El problema principal és complir la normativa, ja que és força estricta. Això suposa que totes les fases de disseny i fabricació tinguin moments on toca revisar molt a fons que el treball fet sigui correcte. Amb constància i dedicant un munt d’hores, aquests problemes els hem anat resolent.

Un altre problema és trobar empreses que ajudin a l’equip en la fabricació o el finançament del monoplaça. Encara ens fa falta un cop de mà extra però amb la feina del departament de sponsorshem anat trobant patrocinadors que ens han ajudat moltíssim.

Per què creus que són important projectes com aquest en l’àmbit universitari?

Un projecte així et situa en un ambient de treball igual que el que hi ha al mercat laboral: un equip multidisciplinari amb un repte enorme, terminis de lliurament i pressupost reduït. Per tant, és una gran oportunitat per als estudiants per convertir-se en grans professionals. Posem en pràctica els coneixements que tenim i hem de buscar-ne de nous. A més, hem de contactar amb empreses, fer reunions i exposar el projecte en fires; les habilitats i el rodatge en aquest camp ens ajuda molt a millorar les nostres habilitats.

Què us està aportant a l’equip aquest projecte, tant personal com professionalment?

Molta experiència en camps que desconeixíem, compromís i sobretot aprendre a planificar un projecte complex. A les empreses els hi agrada molt trobar futurs treballadors involucrats en projectes d’aquest tipus, és un tret diferencial entre els possibles candidats. Professionalment, el currículum de tots els membres ha millorat i alguns companys han trobat feina o pràctiques gràcies a estar en l’equip EUSS MotorSport. Això és una gran notícia per a tots els integrants i un al·licient per animar nous membres.

Finalment quina perspectiva de futur té aquest projecte?

Espero que molta, els membres actuals ens hi hem esforçat molt i la voluntat és que EUSS MotorSport perduri al llarg del temps. Volem que els nous estudiants formin part de l’equip. La base és molt bona i, per tant, els nous membres hauran de millorar el que hi ha. L’única manera que el projecte perduri és que els estudiants s’hi involucrin. Animo a tots a formar part d’EUSS MotorSport.