Publicació de l’Informe de Seguiment de l’EUSS 2016-17 i 2017-18 i consciència de gènere en enginyeria

El passat 14 de desembre es va donar per tancat el procés d’elaboració i aprovació de l’Informe de Seguiment de Centre (ISC) de l’EUSS, tot seguint el procés PC07 “Seguiment, avaluació i millora de les titulacions” del Sistema de Garantia Interna de Qualitat (SGIQ). Aquest document inclou l’anàlisi i valoració dels cursos 2016-17 i 2017-18, així com el pla de millora que ha de permetre a l’EUSS avançar en la qualitat de les titulacions de grau que ofereix.

En la seva elaboració hi van participar representants dels diferents col·lectius que formen l’EUSS (Equip Directiu, caps de departament, personal d’administració i serveis, professorat i alumnat) i va estar coordinada pel Servei Intern de Qualitat. La seva aprovació es va completar en tres fases, en cadascuna de les quals hi va intervenir un òrgan de l’EUSS: Comissió Interna de Qualitat (CIQ) en primer lloc, Equip Directiu en segon lloc, i Consell Executiu del Patronat de la Fundació Rinaldi en tercer i últim lloc. Finalment, es va publicar l’ISC a la secció de Qualitat de la web de l’EUSS per tal que estigui a disposició de tothom. 

Per altra banda, i amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 març), l’EUSS va portar a terme diverses activitats per prendre consciència de gènere abans i durant la jornada. Per començar, el passat 27 de febrer, l’Escola va comptar amb la presència de la Núria Salán, doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, la qual duu a terme una important tasca de divulgació sobre la visibilitat de la dona en l’àmbit científic-tècnic. La Dra. Salán va oferir una xerrada titulada “L’enginy (in)visible”, on va parlar de la manca de referents femenins en el món de l’enginyeria i la tècnica.

D’altra banda, durant la setmana del 4 al 8 de març, es va plantejar un repte participatiu. Sota el títol “Pren consciència de gènere! Acceptes el repte?”, cada dia es va llençar una pregunta sobre el percentatge de dones i homes que formen part d’un determinat col·lectiu de l’EUSS. Dilluns va ser l’alumnat, dimarts el professorat, dimecres els caps de departament, dijous el personal d’administració i serveis, i divendres l’equip directiu. Les dades ens mostren que la presència de dones en tots aquests col·lectius, excepte pel que fa al personal d’administració i serveis, és molt inferior a la d’homes. En el cas de la comunitat d’estudiants, només hi ha un 11% de gènere femení, i aquest percentatge es redueix substancialment en titulacions com el Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i el Grau d’Enginyeria Mecànica, amb només un 3%.

El repte es va fer visible en forma de cartells distribuïts per l’Escola, en format digital a les xarxes socials com Twitter, Instagram o Facebook i en forma de petits debats dins de l’aula. A partir de les respostes donades al Twitter i d’alguns comentaris d’estudiants i de membres del personal, es desprèn que no tothom és conscient de la situació actual a l’EUSS.