Visita a l’ICMAB

El darrer 27 de març un grup d’estudiants i professors de l’EUSS van fer una visita a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), una activitat organitzada des de l’Àrea de Recerca. L’ICMAB és un centre de recerca avançada reconegut internacionalment, integrat en el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), que posseeix el distintiu de Centre d’excel·lència Severo Ochoa des de l’any 2016. La missió de l’ICMAB és generar coneixement en l’àmbit de la Ciència dels Materials, i transferir-lo a la societat, particularment, a la Indústria Europea. La formació de nous investigadors i la divulgació també són activitats prioritàries. Actualment hi ha dos investigadors de l’EUSS, en Dr. Carles Luque i la Dra. Elena Bartolomé que investiguen a l’ICMAB, en el marc d’una col·laboració entre els dos centres.

En la primera part de la visita, en Prof. Xavier Obradors va oferir una xerrada panoràmica sobre la investigació de nous materials nano-funcionals que es dur a terme a l’ICMAB, en cinc grans línies de recerca: 1. La Conversió energètica sostenible i els sistemes d’emmagatzematge, 2. Superconductivitat i aplicacions de potència, 3. Electrònica basada en òxids, 4. Electrònica molecular i 5. Biomaterials nanoestructurats multifuncionals.

En la segona part, el grup va poder visitar algunes de les instal·lacions de preparació caracterització d’aquests materials, com ara la Sala Blanca (classe 10.000), el laboratori de caracterització de propietats magnètiques, i de difracció per rajos X, guiats pels tècnics responsables d’aquest serveis.