Publicació a Dalton Transactions: Imants moleculars basats en Neodimi

Els imants moleculars s’estan investigant intensament en l’actualitat a causa dels interessants fenòmens físics que presenten (com ara la relaxació lenta de la magnetització, histèresi magnètica i túnel quàntic) així com la seva potencial aplicació per emmagatzematge de dades d’alta densitat. La majoria dels imants moleculars sintetitzats fins ara estan basats en dos ions pesats, el Dy i el Tb, especialment adequats. Tanmateix els ions lleugers, com ara el Nd i el Sm estan rebent una atenció creixent, ja que són substancialment més abundants, més barats i, per tant, més interessants per al desenvolupament sostenible d’aplicacions (per exemple, s’utilitzen en la producció de la majoria d’imants permanents comercials).

Esquerra: Estructura i esquema de nivells d’energia per un dels nous imants moleculars basats en Nd i lligants furoat sintetitzats. Dreta: Relaxació lenta del mateix complex, i temps de relaxació en funció d’1/T per als dos nous imants.

La Dra. Elena Bartolomé acaba de publicar un article a Dalton Transactions sobre la síntesi i caracterització magnètica de dos nous imants moleculars basats en neodimi i lligands de furoat, {[Nd(α-fur)3(H2O)2] i {[Nd0.065La0.935(α-fur)3 (H2O) 2]}n. Els dos complexos representen exemples rars amb energies d’activació relativament altes (U/kB=121 K i 61 K a 1.2kOe, respectivament) entre l’escassa família d’imants basats en Nd reportats fins ara. Aquest treball ha estat fruit d’una col·laboració entre l’EUSS i investigadors de l’Instituto de Ciencia de Materiales de Aragón (ICMA-CSIC) l’Instituto “Petru Poni” de Romania, l’Acadèmia de ciències de Moldàvia i l’Ames Lab als EUA.