Entrevista amb l’Helena Yelmo, alumni del doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i en Enginyeria Mecànica, enginyera a SDG Group Iberia

Dins l’#OPENCIRCUIT Alumni Experiences, parlem amb l’Helena Yelmo, qui va simultaniejar els graus d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i d’Enginyeria Mecànica a l’EUSS. Actualment, treballa en l’àrea de l’anàlisi de dades a SDG Group.

Per què va decidir estudiar un grau doble?

L’Helena comenta que «no sabia quina de les dues branques m’agradava més. Els dos primers anys són comuns, fas assignatures iguals per a les dues carreres i toques una mica de tot». Com que després d’aquests dos primers cursos encara no es decidia, «vaig encetar la doble simultaneïtat: al matí feia l’especialitat de Mecànica, i a la tarda la d’Electrònica».

En què consisteix la feina a SDG Group?

SDG Group es dedica al data analytics o anàlisi de dades. «Transformem i analitzem les dades d’una altra companyia i d’aquesta forma ajudem a prendre decisions de negoci a les empreses amb què treballem», explica.

Què va significar el Premi WonNow?

L’any 2018, en la primera edició del Premi WonNow, que convoquen Caixabank i Microsoft per reconèixer la tasca de les millors estudiants universitàries de graus tècnics, l’Helena Yelmo va ser una de les onze seleccionades. «El premi em va donar l’oportunitat de treballar a Caixabank en el món del data analytics, i a partir d’allà vaig decidir que volia continuar en aquest sector».

Els records d’estudiant a l’EUSS

Com els altres Alumni a qui hem entrevistat, l’Helena destaca de l’EUSS que «hi ha molt bona comunicació entre els alumnes i els professors. És un ambient molt familiar, de manera que tothom ajuda tothom, i si has de preguntar alguna cosa no hi ha problema, segurament trobaràs el professor; si no, li pots enviar un correu o quedar amb ell; ningú no et posa cap pega».

L’experiència com a becària

«Vaig ser becària del departament d’Elèctrica quatre anys i un any a Gestió Acadèmica, on m’ho vaig passar molt bé, perquè totes érem noies. Era molt graciós perquè sempre t’explicaven alguna cosa que havia passat», recorda. «On vaig agafar més experiència i vaig sentir que estava aplicant el que aprenia a les classes va ser al departament d’Electrònica. Hi havia un professor que ja estava jubilat, però que continuava venint a l’escola per ajudar, i era qui em deia què podíem fer. Vam arribar a construir una placa, hi vaig aprendre molt».

Sobre les dones en l’àmbit de l’enginyeria

Respecte a la presència femenina en el món de l’enginyeria, l’Helena reconeix que «falten dones enginyeres». Ara bé, «en el sector en què jo estic, que és més de negoci, n’hi ha moltes més que en l’industrial. A l’equip on jo treballo som més noies que nois, i cada cop n’entren més, així que estic tranquil·la en el sentit que no se’m demanarà un sobreesforç per demostrar la meva vàlua, sinó que se’m valorarà igual que a qualsevol altre company».

És una bona idea estudiar enginyeria?

Per últim, l’Helena Yelmo destaca els molts coneixements que aporta estudiar un grau d’enginyeria. «Et dona coneixements de moltes coses: de física, de mates…, de manera que pots acabar dedicant-te a alguna professió que no tingui res a veure amb l’enginyeria, i et dona molts recursos per fer coses que no t’imaginaves. L’enginyeria m’ha donat la base per poder dedicar-me a una feina que m’agrada, així que estic molt contenta».