L’alumnat de l’EUSS estrena un nou laboratori de Mecànica i Materials

  • Aquest curs també està previst estrenar un nou laboratori d’Automoció.
  • El centre també ha adquirit nova maquinària: una Shock Dyno que permetrà a l’alumnat obtenir les propietats d’un amortidor de vehicle en funció de la càrrega i la velocitat d’aplicació.

“Hem d’anar actualitzant l’escola perquè els i les nostres estudiants disposin del material necessari per convertir-se en els enginyers i enginyeres del futur”, explica Elena Pallarès, professora del departament de Mecànica de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS). Des del centre han aprofitat les vacances de l’estiu per reubicar i renovar part de les seves instal·lacions. Concretament, aquest curs estrenen un nou laboratori de Mecànica i Materials i aviat, s’obrirà el primer laboratori d’Automoció.

Un espai per posar en pràctica l’Engineering by doing

“El nou laboratori de Mecànica i materials de l’EUSS disposa de la maquinària necessària perquè els i les alumnes puguin fer els assajos de les propietats mecàniques durant el curs”, avança Pallarès, “posaran en pràctica els coneixements adquirits a l’aula en assignatures com Teoria de màquines i mecanismes, Resistència de Materials, Ciència i tecnologia de materials, Selecció de Materials, Elasticitat o Enginyeria de processos de fabricació”. L’Engineering by doing es basa en el fet que els i les alumnes siguin part activa del procés d’aprenentatge i forma part de la manera de fer de l’EUSS.

Com a novetat, al nou laboratori s’ha incorporat una Shock Dyno, una màquina per fer test d’amortidors que permet obtenir les propietats d’un amortidor de vehicle en funció de la càrrega i la velocitat d’aplicació. També es disposa de màquina de tracció, duròmetre, microscopi, polidora i un pèndol de Charpy. “Són eines que permeten als i les estudiants obtenir propietats d’un material a partir d’una mostra, anomenada proveta”, explica, “Es tracta d’assajos destructius de la qual obtindran informació de la duresa, la tenacitat, la resistència a la tracció o la flexió o el mòdul de Young d’un material”.

A més, en aquest espai, que està habilitat com a aula de pràctiques, també es disposa d’un forn que permet fer tractaments tèrmics i estudiar les propietats en diferents condicions, així com vuit ordinadors de treball. També s’han incorporat les impressores 3D i el simulador de competició, pels i les alumnes del grau d’Automoció.

En marxa un nou Laboratori d’Automoció

Aquest curs, a l’EUSS també esperen estrenar un altre laboratori per l’alumnat del grau d’Automoció, que actualment està en fase de construcció. L’obertura es farà coincidir amb la implementació del 3r curs d’aquesta especialitat a l’escola, que és precisament quan arrenca la pràctica específica.

En gairebé tres dècades, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià ha format a més de 2.000 enginyers i enginyeres. Actualment el centre oferta els graus en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Enginyeria Mecànica, Enginyeria en Organització Industrial, Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica, Enginyeria en Automoció i la doble titulació en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Enginyeria Mecànica.