Entrevista al Dr. Keivan Amirbagheri, nou cap del grau en Enginyeria en Organització Industrial

El doctor Keivan Amirbagheri es va llicenciar en Enginyeria Industrial per la Universitat de Ciència i Tecnologia de Mazandaran a Iran el 2008 i va acabar el seu doctorat en Negocis a la facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (Espanya) el 2019, sota la supervisió del Dr. L. Guitart-Tarrès i el Dr. A. Núñez-Carballosa. El 2019 es va incorporar al Departament d’Enginyeria en Organització Industrial de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) com a professor. Des d’aleshores, combina la docència amb la investigació, principalment a l’àrea de Supply Chain Management, Fuzzy Logics i Anàlisi bibliomètrica. Les seves especialitats són la sostenibilitat, la gestió de la cadena de subministrament, la presa de decisions, els operadors OWA i les lògiques difuses. I des d’aquest curs 2022-2023, a més, és el nou cap del grau d’Enginyeria en Organització Industrial.

  • Vas entrar com a professor a l’EUSS el 2019. Com creus que ha canviat l’escola en aquests anys, sobretot després de la pandèmia?

Al meu parer, cadascun de nosaltres veiem l’escola com una família i aquest és el secret de l’èxit de l’escola. Perquè fas el que sigui per la felicitat i l’èxit de la teva família. Durant aquest període del meu treball aquí, especialment durant el període de la COVID-19, aquesta aliança es va veure molt més. A més, tant professorat com alumnat hem après a adaptar-nos a noves situacions, i en comparació amb el passat, ens sentim més còmodes amb la tecnologia i la seva importància per assolir els nostres objectius educatius.

  • Com afrontes aquesta nova etapa al capdavant del grau en Enginyeria en Organització Industrial? Et planteges algun repte?

M’enfronto a qualsevol esdeveniment, com una oportunitat cap a l’excel·lència. Sempre estic disposat a treballar per assolir els objectius. Gràcies a l’anterior cap de departament, el meu estimat company Dr. Miquel Àngel Amer Boixareu, qui sempre està disponible i gràcies a la col·laboració positiva dels meus companys i companyes, és possible assolir els nostres objectius.

  • Seguiràs combinant la teva nova posició docent amb la Investigació? Ens pots explicar una mica en què estàs treballant actualment?

Crec que si com a professors no investiguem activament, no podem estar actualitzats per transmetre els nostres coneixements al nostre alumnat. Així doncs, per una banda, i com a cap de departament, un objectiu general és col·laborar amb els meus companys i companyes en aquest mandat. A tall d’exemple, en aquests moments, treballem junts en molts projectes d’investigació i encara pensem fer-ho créixer i difondre-ho entre el màxim de membres possibles. A més, la meva opinió personal és considerar aquestes activitats com a activitats interdepartamentals per maximitzar la sinergia. En aquest moment, estic treballant en 5 investigacions amb diferents grups d’investigadors de diferents universitats i diferents països.

  • Aquest any el nombre de matrícules del grau d’Enginyeria en Organització Industrial ha aconseguit una molt bona xifra. Creus que aquesta especialitat és una professió de futur?

Crec absolutament que els enginyers i enginyeres del grau en Organització Industrial tindran un futur brillant. Perquè, en aquest grau, tenim molts temes diferents per ensenyar i cadascun dels i les estudiants acabarà com a enginyer/a multifuncional. La qüestió és que, a més de tot això, és absolutament vital potenciar el currículum amb certificats complementaris dels diferents programaris. A la nostra titulació donem la base a les diferents assignatures, però sempre com més millor.

  • Quines diries que són les característiques clau que ha de tenir un enginyer o enginyera en aquest àmbit?

La capacitat de modelar un problema

La capacitat d’oferir una solució

La capacitat de garantir la millora contínua

  • Problemes en la cadena de subministrament, trencament de l’estoc i un e-commerce que segueix en auge. Com hem pogut veure en l’últim any, es presenten molts reptes en aquest àmbit. Quin és el paper de l’enginyeria per aconseguir una logística més eficient?

Un enginyer o una enginyera en Organització Industrial pot tenir un paper molt clau en aquesta qüestió. Tot i que aprenem molt sobre tots els elements de la cadena de subministrament, aquest coneixement ens facilitarà molt el poder d’oferir solucions viables. Un enginyer o enginyera d’aquesta titulació sempre té un punt de vista profund i general de què passa a l’empresa i al sector. Aquest és l’objectiu que seguim per nodrir els enginyers i les enginyeres amb aquesta capacitat.

  • L’EUSS ofereix una àmplia base de coneixements, però és cert que l’Enginyeria en Organització Industrial ofereix un gran ventall de possibilitats. Els últims informes apunten que els perfils de disciplines STEM com l’enginyeria seran claus en el mercat laboral del futur, especialment en el sector energètic. Com s’aborden temes com la sostenibilitat durant la carrera?

La sostenibilitat com a preocupació crítica d’aquests dies, necessita un alt nivell d’atenció. Nosaltres com a EUSS també intentem oferir algunes assignatures en aquesta línia per mostrar la importància d’aquest tema al nostre alumnat. A més, cal destacar que en la resta de matèries que no tracten directament aquest tema, hi ha alguns casos relacionats dissenyats per a cadascuna.

  • Com creus que el mètode Engineering by doing de l’EUSS ajuda a formar els enginyers i enginyeres del futur?

Aquesta és la nostra identitat. Un mètode essencial que en un nivell molt acceptable, garanteix que els enginyers i les enginyeres que surten de la nostra escola, puguin tenir un paper important en el futur de les empreses. També durant el període d’estudi, oferim molts casos pràctics per desafiar a l’estudiant a aprendre a afrontar els futurs casos reals.